Overzicht, september 2021

Auteur: De Fabel van de illegaalGezondheidszorg voor illegalen

Ook als je illegaal bent, kun je naar de dokter als je ziek bent. Dat staat in de Nederlandse wet. Maar in de praktijk is het vaak erg moeilijk voor mensen zonder verblijfsvergunning om medische zorg te krijgen.

De Fabel van de illegaal helpt mensen zonder verblijfsvergunning om medische hulp te krijgen. Hieronder leggen we een paar regels uit die gelden voor mensen zonder verblijfsvergunning.

Algemene informatie
Als je ziek bent, kun je een afspraak maken met een huisarts. Als de dokter je niet kan helpen, verwijst de dokter je met een verwijsbrief door naar een andere zorgverlener. Dat kan een fysiotherapeut zijn, een arts in een ziekenhuis of een andere specialist. De huisarts is er niet voor problemen met het gebit en tanden. Daarvoor moet je naar de tandarts.

Kosten
Medische zorg moet je zelf betalen. Veel mensen zonder verblijfsvergunning kunnen de medische kosten niet zelf betalen. Er zijn speciale regels voor mensen zonder verblijfsvergunning om toch hulp te krijgen.

- Wil je een afspraak maken met een huisarts, tandarts, ziekenhuis of andere zorgverlener?
- Heb je een andere vraag over de gezondheidszorg?
- Wilde de dokter niet helpen? Deed de dokter of het ziekenhuispersoneel onvriendelijk tegen je?

Bij de Fabel van de illegaal kunnen we je informatie geven en helpen bij het krijgen van de juiste medische zorg. Wij zijn zelf geen dokter! De Fabel van de illegaal helpt gratis.

Huisarts
Ben je ziek? Dan kun je zelf een afspraak maken met een huisarts. Weet je niet hoe dat moet? De Fabel kan je helpen bij het maken van een afspraak bij de huisarts.

Vaccinaties tegen corona
Wil je gevaccineerd worden tegen corona? Dat kan, ook als je geen papieren hebt. De Fabel kan je informatie geven hierover. Neem contact met ons, of kom langs tijdens onze inloopspreekuren.

Ziekenhuis
Voor hulp in het ziekenhuis heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts, verloskundige, tandarts of andere zorgverlener. Mensen zonder verblijfsvergunning kunnen alleen bij een speciaal ziekenhuis een afspraak krijgen. Alleen in spoedeisende situaties kun je naar elk ziekenhuis gaan.

Soms maakt de huisarts, verloskundige of tandarts direct een afspraak bij het ziekenhuis. Maar je kunt ook naar De Fabel komen voor meer informatie en we proberen dan een afspraak voor je te maken. Neem de verwijsbrief mee!

Spoed
Ben je heel erg ziek en heb je gelijk hulp nodig? Bel de huisarts. Lukt het niet om hulp te krijgen, dan kun je in noodgevallen naar de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis. Je hebt hiervoor geen afspraak nodig.

Tandarts
Bij tand- of kiespijn moet je naar de tandarts. De kosten voor de tandarts moet je zelf betalen. Veel mensen zonder verblijfsvergunning kunnen de tandarts niet zelf betalen. Kom bij De Fabel langs voor informatie en we proberen toch een afspraak met een tandarts te maken.

Zwangerschap en bevalling
Ben je zwanger? Het is belangrijk dat je regelmatig naar een verloskundige gaat. De verloskundige kan dan kijken of alles goed gaat met jou en je kind. Als je gaat bevallen, dan kan je dat in het ziekenhuis doen of thuis. De Fabel kan je helpen bij het maken van afspraken. Je moet de medische kosten zelf betalen, maar als je echt geen geld hebt, dan kan je toch geholpen worden. Kom langs bij De Fabel voor informatie hoe je hulp kunt krijgen.

Abortus
Als je zwanger bent en het kind niet wil, dan is een abortus mogelijk. Kom langs bij De Fabel voor informatie en een afspraak bij een kliniek.

Medicijnen/apotheek
Soms moet je medicijnen nemen van de dokter. Hij geeft je dan een briefje (een recept) mee voor de apotheek. Met dat recept kun je dan je medicijnen ophalen bij een speciale apotheek. Bij De Fabel kun je vragen bij welke apotheek je je medicijnen kunt ophalen.

Onvriendelijk personeel?
Ziekenhuis- en ander medisch personeel doen soms onvriendelijk tegen illegalen. Maar als je ziek bent, dan moeten ze je wel helpen. Als jij hebt meegemaakt dat ze niet (genoeg) wilden helpen, kom dan bij De Fabel langs. De Fabel probeert je te helpen om toch de zorg te krijgen die je nodig hebt.

Meer informatie over de regels kun je vinden op de website van het Centraal Administratiekantoor.

Terug